top of page
Hjernen og læring / Hjernen

"Denne bog er spændende og relevant, hvis man som leder er nær på pædagogik og didaktik[...]"

Plenum

 

"Bogen er med sine 70 sider og lommeformat en meget overkommelig udgivelse, som er hurtigt læst, men samtidig spækket med interessante fakta og gode eksempler fra praksis. Det er en udgivelse, som får undervisere til at tage egen undervisningspraksis op til overvejelse og inspirerer til udvikling af denne praksis baseret på relevant viden."

Lektørudtalelse - UCN-biblioteket

Information om Ole Lauridsens 'Hjernen og Læring'

udkommet marts 2016 - klik her

Information om Ole Lauridsens 'Læring i Praksis' 
udkommet august 2017 - klik her

Om APL-modellen - klik her

Hjernen og læring

Ingen er i tvivl om, at læring sker i – og med – hjernen, men hvad ved vi egentlig om det der går for sig i hjernekisten? Det ret nye forskningsfelt ’Mind, Brain and Education’ er vokset frem gennem de seneste 10-15 år i et samspil mellem pædagogik, psykologi og neurovidenskab. Det har givet en mere konkret viden om helt basale hjerneprocesser i læringen, og den viden kan udnyttes af både undervisere og studerende, kursister og elever: underviseren i tilrettelæggelsen og afviklingen af undervisningen, den studerende/kursisten og eleven  i valget af studieteknikker.

Foredraget henvender sig til alle undervisningsinstitutioner og kan tilpasses alle behov. Det introducerer en model, som kan guide lærere, kursister, studerende og elever i en række valg af hhv. undervisningsformer og studieteknikker, der understøtter det helt centrale i læringen:  opmærksomhed, motivation og opbygning af viden. Modellen, APL-modellen, er den første af sin art på verdensplan.

Indhold og fokuspunkter kan aftales nærmere.

Hjernen og læring i praksis

Dette foredrag tager hovedpunkter op fra 'Hjernen og læring', men går så endnu mere i dybden med praktisk undervisning.

Indhold og fokuspunkter kan aftales nærmere.

Sproget i hjernen og hjernen i sproget

Hvad er sprog? Hvor 'sidder' sproget i hjernen? Hvad sker der i hjernen når vi taler?

Hvordan er sprog overhovedet opstået - og hvad har sprogets opståen med hjernen at gøre? Disse spørgsmål gennemgås på en lettilgængelig måde. Der rundes af med et blik på udtryk i sproget der har med hjernen at gøre.

Se det korte videoclip i boksen til højre.

Den unge og den aldrende hjerne

Foredraget beskæftiger sig med skiftende tiders syn på alder. Herfra går det videre til de ændringer i hjernen og dens kapacitet som tiltagende alder nu engang betyder, og besvarer spørgsmålene: Er tiltagende alder et argument for at give slip på ældre medarbejdere? Er den aldrende hjerne bedre end sit rygte? Hvad kan man selv gøre for at modvirke de degenerationer alderen medfører?

Hjernen i historien

Foredraget går gennem forskellige tiders forskellige opfattelser af hjernen. Vi starter i den forhistoriske periode, går over grækerne, romerne, videre gennem middelalder, renæssance og nyere og nyeste tid. Vi ser på skelsættende erkendelser og skæbner der har haft betydning for moderne tiders forståelse af hjernen. Det bliver en rejse gennem historien med spændende og morsomme - og vigtige - nedslag.

bottom of page